secretaris@ecscn.nl

Artrose

Artrose is een chronische aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen langzaam wordt afgebroken(slijtage) Vaak treedt er ook een pijnlijke ontsteking op. Hoewel het vaker bij oude honden voorkomt is het niet leeftijdsgebonden. Ook jonge honden en honden met overgewicht of een afwijkende houding kunnen aan artrose lijden. Soms is er zelfs sprake van een erfelijke aanleg. In een vroeg stadium is het vaak moeilijk te herkennen. Het eerste zichtbare symptoom is vaak stijfheid, en het uit zich bijvoorbeeld tijdens het opstaan, het in de auto springen of tijdens traplopen.

Hoe werkt een gewricht?
Om het ontstaan van artrose uit te kunnen leggen, is enige kennis over de werking van een gewricht vereist. Een gewricht bestaat uit boteinden, die door een stevig gewrichtskapsel zijn omsloten ( figuur ) Dit kapsel bevat gewrichtsvloeistof, het smeermiddel van het gewricht. De boteinden zelf zijn bedekt met een laagje kraakbeen; een elastisch stootkussentje dat de schokken van het gewricht opvangt. Het kraakbeen en het gewrichtsvloeistof zorgen er samen voor dat de boteinden zonder irritatie langs elkaar kunnen bewegen. Zonder kraakbeen en gewrichts-vloeistof kan een gewricht dus niet goed functioneren!

Links gezond gewricht en rechts met artroseartrose2

a. gewrichtskapsel

b. blootgelegd bot

c. botwoekering

d. gewrichtsontsteking

e. gewrichtskraakbeen

f. kraakbeen erosie

g. gewrichtsvloeistof

Samenstelling van kraakbeen
Kraakbeen is opgebouwd uit kraakbeencellen en de kraakbeenmatrix. De kraakbeenmatrix is een waterige substantie en bevat onder andere chondroïtinesulfaat. Chondroïtinesulfaat kan, net als een spons, grote hoeveelheden water aan zich binden. Kraakbeen zet daardoor uit. Het kan echter niet onbeperkt opzwellen, omdat het wordt tegengehouden door een netwerk van oppervlakkig gelegen vezeltjes. Door het samenspel tussen enerzijds zwellen en anderzijds tegenhouden wordt kraakbeen elastisch en is het in staat om schokken op te vangen. Hoe ontstaat artrose?artrose1
Door overbelasting kunnen in het kraakbeenlaagje kleine beschadigingen ontstaan. Bovendien neemt de kwaliteit af door veroudering. Doordat er minder chondroïtinesulfaat wordt gemaakt neemt de elasticiteit van het kraakbeen af. De beschadigingen kunnen moeilijk worden gerepareerd. Het kraakbeen wordt ruw en onregelmatig zodat de boteinden moeilijker langs elkaar kunnen bewegen met stijfheid als gevolg. Soms kunnen zelfs stukjes kraakbeen loslaten die dan in het gewrichtskapsel een ontsteking kunnen veroorzaken. In de laatste fase van artrose is het gewrichtskraakbeen vaak helemaal verdwenen.

 

Behandeling van artrose
De behandeling van artrose bestaat naast het opvolgen van bewegingsadviezen door uw dierenarts, vrijwel altijd uit het bestrijden van de pijn middels ontstekingsremmers en/of pijnstillers. Op lange termijn zijn deze medicijnen vaak minder geschikt vanwege de kans op bijwerkingen. Beter is om honden in de eerste fase van artrose een ondersteuning te geven met chondroïtinesulfaat en chitosanine. De eerste komt van nature al voor in kraakbeen en de tweede stof speelt een rol bij de aanmaak van kraakbeen. Samen hebben deze 2 componenten, die bijvoorbeeld voorkomen in het bij uw dierenarts verkrijgbare product Fortiflex ®, een elkaar versterkende invloed op de opbouw en herstel van het bewegings-stelsel.

Bron dierenkliniek Sleeuwijk