secretaris@ecscn.nl

Familiare Nefropathie

Familiaire Nefropathie (FN) is een erfelijke nierafwijking. Honden die lijder zijn ontwikkelen vanaf de leeftijd van 6 maanden een chronisch nierfalen met de dood (rond hun 2e jaar) tot gevolg. Op dit moment wordt in Amerika (http://www.optigen.com/) gesproken over 8% dragers.

nierAl 50 jaar is men bekend met deze ziekte, pas sinds 2007 is het mogelijk de ziekte met behulp van een DNA-onderzoek vroegtijdig te ontdekken. Dragers kunnen nu opgespoord worden zodat nieuwe lijders straks niet meer voor hoeven te komen. Indien u een test op uw hond wilt laten uitvoeren dan kan dat eenvoudig door middel van een swab van het mondslijmvlies. Dit dient u of uw dierenarts op te sturen naar het van Haeringen Laboratorium in Wageningen, Antagene in Frankrijk of Genomia in Tsjechië, zij hebben de licentie voor Europa om deze test te doen.

De nieren zelf
De belangrijkste functie van een nier is het verwijderen van overbodige en ongewenste stoffen uit het lichaam. Een nier (een hond heeft er twee) is opgebouwd uit duizenden nefronen. Deze filteren dagelijks het bloed. Bij FN is sprake van een afname van de nierfunctie. De filtertjes waaruit de nier is opgebouwd, raken de één na de ander defect. Hierdoor neemt in de loop van de tijd de totale filtercapaciteit van de nier af en een geleidelijke stijging van de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed is het gevolg. De symptomen ontstaan geleidelijk. De filtertjes die defect zijn kunnen niet meer met een behandeling ‘gerepareerd’ worden. Het defect is blijvend, het is een niet-omkeerbaar proces.
Door de aanzienlijke overcapaciteit van het aantal filtertjes in de nieren zijn in eerste instantie geen symptomen waarneembaar. Naarmate het nierfalen ernstiger wordt kan vaker moeten plassen een eerste symptoom zijn, omdat de nieren de hoeveelheid urine minder goed kunnen beheersen.

Wat heeft de hond?
De Engelse Cocker Spaniel die lijdt aan FN wordt geboren met normaal functionerende nieren. Maar omdat de nefronen een bepaald stof missen wordt de structuur van deze filtertjes aangetast. Eerst lekken ze eiwitten in de urine om vervolgens volledig verwoest te worden. De pup is dan pas een paar maanden oud. Een kapotte nefron kan niet gerepareerd worden…..In het begin kunnen andere nefronen de taak van filteren nog wel overnemen, maar op den duur ook niet meer. Als 75% van de nefronen verwoest is, begint de hond pas ziek te worden.

 • De hond gaat meer drinken
 • minder eetlust
 • braken
 • slechte adem
 • diarree
 • droge keel
 • pijn in de flanken
 • jeuk
 • gewichtsverlies
 • lusteloos
 • verandering in gedrag

Familiare Nefropathie: FN-test (DNA)
Voor deze test kan plaatsvinden, moet de dierenarts een klein beetje bloed afnemen of met een swab (een borsteltje) wat materiaal van het wangslijmvlies afborstelen. Dit bloed of materiaal kan verstuurd worden naar het van Haeringen Laboratorium of maar Antagene in Frankrijk. De kosten van deze test zijn ca. 77,00 euro.
Relevante websites:
www.vhlgenetics.com
www.antagene.com
www.genomia.cz/