Rasbeschrijving
De Engelse Cocker Spaniel is een vriendelijke, vrolijke, en nieuwsgierige jachthond en behoort al jaren tot de meest geliefde rassen. Zijn uiterlijk, alsmede zijn aanhankelijk karakter en handig formaat zullen hieraan ongetwijfeld debet zijn.
Zijn naam dankt hij aan de jacht op de woodcock, de houtsnip.
De cocker is een stevige, compacte hond, zeer evenredig gebouwd, met het kenmerkende, voortdurend kwispelende staartje. Sinds 2002 mogen in Nederland de staarten niet meer worden gecoupeerd, dus de staart kwispelt iets langzamer dan voorheen.
Het is een echte drijfhond, speciaal voor de jacht voor de voet. De Cocker Spaniel kan door zijn kleinere formaat dichte dekkingen ingaan, waar grotere honden niet of moeilijk in kunnen doordringen. Hij beschikt over een prima neus en stoot het wild uit de dekking, maar apporteert ook. Tegenwoordig is de cocker vooral gezelschapshond.
Als huishond is de Spaniel bijzonder makkelijk. Het is een echte gezinshond die goed met kinderen kan omgaan. Ze zijn gek op lange wandelingen, maar ook een dagje op de bank nietsdoen vinden ze prima.
Door hun tomeloze energie en intelligentie zijn Spaniels zeer geschikt voor de hondensport. Wel kunnen ze een tikkeltje eigenwijs zijn: ze weten best wel wat u bedoelt, maar doen het gewoon niet.
De vacht is glad en zijdeachtig, nooit stug of gegolfd, met voldoende bevedering, maar niet te overvloedig en nooit gekruld. De lange, zijdeachtige vacht moet zeer regelmatig gekamd en geborsteld worden en vier- tot vijfmaal per jaar getrimd worden, waarbij het dode haar op het hoofd, de rug en de benen met de hand verwijderd wordt, en het haar aan de staart en de voeten wordt bijgeknipt.
De Engelse Cocker Spaniel wordt in diverse kleuren gefokt: zwart, rood, black & tan, zwartbont, oranjebont, driekleur, blauwschimmel, oranjeschimmel, driekleurschimmel, enz.
De Cocker is niet al te groot van formaat:
reuen 39 tot 41 cm schofthoogte,
teven 38 tot 39 cm schofthoogte.
Gewicht:12,7 – 14,5 kg.
Leeftijd: 12-14 jaar
Fokdieren worden gecontroleerd op Heupdysplasie, Progressieve Retina Atrofie (PRA), Familiale Nephropathie (FN), entropion, ectropion, distichiasis, Membrana Pupillaris Persistens en cataract. Ook worden fokdieren door middel van een DNA test gecontroleerd op FN en PRA.