secretaris@ecscn.nl

De Working Cocker

Een Working Cocker Spaniel is een Engelse Cocker Spaniel uit een werklijn. Het zijn kleine, hardwerkende, onvermoeibare en intelligente jachthonden. Ze zijn gefokt om vogels op te stoten en te apporteren, waarbij ze de hele dag op pad zijn. Ze werken op afstand, op commando samen met de voorjager. Ze hebben daar uithoudingsvermogen, wendbaarheid, snelheid, concentratie en een goed ontwikkeld jachtinstinct voor nodig. In showlijn Cockers zijn die kwaliteiten er grotendeels uitgefokt, maar bij Working Cockers (ook wel wocker of WCS genoemd) wordt hier juist op geselecteerd. Jachttraining is dan ook geen overbodige luxe, zelfs als je niet van plan bent met je wocker te jagen. Ze hebben werk nodig om een gelukkig leven te leiden. Dat hoeft niet per se jacht te zijn, ze doen het ook uitmuntend in detectie, mantrailing en agility. Maar een paar keer per week cursus is zeker niet genoeg.

 

 

Een Working Cocker is niet geschikt als…

Het je eerste hond is

Honden uit een werklijn zijn niet geschikt als eerste hond. Ze zijn intens en leren razendsnel – dus ook de verkeerde dingen. Je moet hierop kunnen anticiperen, proactief trainen en goede timing hebben, omdat de marge om foutjes te maken in je training klein is. Veel hondenscholen weten niet goed wat ze met dit type hond aan moeten waardoor je het risico loopt te weinig handvatten te krijgen tijdens de les. Honden uit een werklijn zijn gefokt voor een bepaald doel. Dit brengt gedrag met zich mee wat we voor een normale huishond al snel als ongewenst bestempelen. Een ervaren trainer of eigenaar weet die kwaliteiten te sturen en komt de hond hierin tegemoet waardoor dit gedrag niet voor problemen zorgt. Maar volledig afleren gaat niet!

Een Working Cocker is niet geschikt als…

Je een actieve gezinshond zoekt

Gezellig op cursus, lang wandelen, hardlopen en hersenwerkjes doen kan met elk actief hondenras. De gemiddelde Working Cocker Spaniel heeft meer nodig. Daarmee wordt niet de hoeveelheid activiteiten bedoeld, maar de manier waarop. Het omgaan met deze honden vergt een bepaalde mindset. Bedenk je dat een Working Cocker Spaniel een groot jachtinstinct heeft en een enorme drive om te werken. Meer dan een jachthond (van welk ras ook) die niet uit een werklijn komt. Dat moet je in goede banen weten te leiden. Het is een dagelijks terugkerend iets waar je zijn leven lang alert op moet zijn. Ze hebben het nodig om samen te werken. Elke dag. Als je hem geen werk geeft, geeft hij jou werk! Dat kan zich uiten in zelfbelonend gedrag zoals opjagen en de neus achterna gaan, maar ook in gedragsproblemen als hyperactiviteit en frustratie-gerelateerd gedrag.

Een Working Cocker is niet geschikt als…

Je een sportieve versie van een gewone Engelse Cocker wilt

Ga alsjeblieft niet af op het uiterlijk, maar bedenk je waarvoor hij is gefokt en wat dat betekent in het dagelijks leven. Zijn dat kwaliteiten die je zoekt in een hond? Dag in dag uit, tijdens elke wandeling en in huis? Werklijn Border Collies en werklijn Mechelse Herders zijn ook intens en zeker niet voor iedereen weggelegd. Een werklijn Cocker is niet minder een werkhond omdat hij klein is en er aandoenlijk uitziet. Daarnaast is het ook zeker geen snellere, pittigere upgrade van een showlijn. De showlijn en werklijn Engelse Cocker Spaniel vallen dan officieel wel onder hetzelfde ras, toch is de splitsing in bloedlijnen dusdanig dat je eigenlijk beter kunt spreken van twee verschillende rassen. Bedenk tevoren heel goed waar je je hond voor wilt gebruiken. Vergelijk het met auto’s. Is het een goed idee een racewagen te kopen omdat ze er gaaf uit zien en je snel op werk wilt zijn? Of is dat misschien juist totaal onpraktisch…

Een Working Cocker is geschikt als…

Honden trainen je lust en leven is

Jij bent die hondennerd die alles weet van training en gedrag. Je hebt eerder honden gehad en wie weet werk je wel op een hondenschool, ben je een voorjager of actief in agility. In elk geval;

* Heb je een doel voor ogen om naar toe te werken met de hond zoals jacht/agility/speuren
* Snap je dat een hond die snel leert ook snel probleemgedrag kan ontwikkelen
* Weet je hoe je frustratie en hyperactiviteit in goede banen moet leiden
* Wil je meer dan af en toe leuke cursussen volgen en hersenwerkjes doen

Een Working Cocker is geschikt als…

Je een hond zoekt met specifieke kwaliteiten

Ja ze zijn klein en schattig, maar de uiterlijke kenmerken zijn met name handig voor de sport die je wilt beoefenen. Hoe dan ook, het gaat je meer om andere zaken, zoals;

* High drive
* Hard voor zichzelf maar gevoelig voor druk
* Gefokt om snel te reageren
* Top neus
* Groot jachtinstinct
* Snel, onvermoeibaar en wendbaar
* Willen samenwerken met de baas

Je zoekt een teamgenoot om samen mee aan de slag te gaan. De kwaliteiten waar WCS op zijn gefokt zijn precies wat je zoekt in een hond. Je bent je ervan bewust dat deze kwaliteiten ook een keerzijde hebben en kan de hond hierin begeleiden en tegemoetkomen. Ook weet je hierin de balans te vinden zodat hij zonder problemen rustig mee kan draaien in het huishouden en de maatschappij.

Uitzonderingen
Ook onder de WCS zijn verschillen te zien qua drive. Zo zijn er een aantal die het wel relatief goed doen als actieve gezinshond zonder werk. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen! Deze hondjes komen bij fokkers vandaan die extra goed letten op waar ze een specifieke pup plaatsen. Helaas zij er veel Working Cockers die het niet goed doen zonder werk. Deze hondjes komen uiteindelijk terug bij de fokker, terecht bij jagers of gaan aan de slag in de detectie. Ook komen met regelmaat eigenaren die begeleiding nodig hebben bij een gedragstherapeut, omdat hun wocker hyper en snel gefrustreerd is.

Toch je zinnen gezet op een Working Cocker als (eerste) huishondje?
* Vraag de fokker of eerdere pups van dezelfde ouder-combi succesvol zijn geplaatst bij een gezin
* Vraag de fokker op basis waarvan hij denkt dat een bepaalde pup het goed zal doen als gezinshond
* Lees Jane Ardern’s Mission Control- How to train the High Drive Dog voordat je de pup aanschaft
* Doe een cursus kynologisch instructeur zodat je leert over leerprincipes en gedrag
* Schrijf je pup in voor een cursus puppy apporteersport of detectie
* Schakel direct een gedragstherapeut in zodra je tegen problemen aanloopt

Bron: The Dog Pen
Auteur: Lucas M. Brands