secretaris@ecscn.nl

Vachtverzorging

Een Engelse Cocker Spaniel heeft een vacht die glad en zijdezacht van structuur moet zijn. Het mag niet krullen, wel kan er enigszins slag in het haar zijn. Aan de oren, de benen, de buik en de borst behoren de haren langer te zijn dan op het hoofd en de rug.

Borstelen:

 

Een Spaniel dient regelmatig geborsteld te worden. De vacht verhaart dagelijks, soms iets meer, soms iets minder. Als men dit niet borstelt blijft het in dactivet_buerste_lila_720x600e vacht zitten wat tot klitten wordt gevormd. Een dagelijkse borstelbeurt met diverse borstels is dan ook een must. Daarnaast stimuleert het de bloedsomloop en krijgt de hond een “massage”.MEDION DIGITAL CAMERA
De rug wordt met een rubberborstel behandeld. De lange haren aan oren, buik, borst, oksels en benen met een pennenborstel zoals de Activet of Les Poochs.

Kammen:
trx2397 6003.jpg_2spratt_73

De lange haren van de Spaniel moeten na de borstelbeurt, worden uitgekamd. Eerst met een grove kam, daarna een steeds fijnere kam. De kam is eigenlijk het controlemiddel of er nog klitten zijn. Klitten moeten verwijderd worden met de bovengenoemde pennenborstel.

Lastige plekjes die aandacht verdienen zijn:
de oksels
de ellebogen
achter de oren
de broek aan de achterbenen
de liezen

Trimmen
trimschema 1Een Engelse Cocker Spaniel heeft elke 10-12 weken een trimbeurt nodig. Hierbij wordt door een trimmer of trimster het dode haar verwijderd op hoofd, rug, schouders, dijen en flanken. Daarnaast wordt de hals geschoren en de voeten geknipt. Ook worden, indien nodig, de oren en tanden gereinigd. Doordat de vacht geplukt wordt, wordt deze ook uitgedund waardoor het kammen en borstelen makkelijker is.Bij de meeste trimsalons gaat de hond ook in bad, zodat hij schoon en fris is als hij naar huis mag.
Omdat een trimmer houdt van honden, willen ze deze geen pijn doen. Daarom wordt het op prijs gesteld de Cocker zonder al te veel klitten over te dragen voor de trimbeurt. Ernstige klitten worden vaak weggeschoren. Soms is het zo erg, dat de hele hond geschoren moet worden! Voorkomen is dus beter.

trimschema 2

Pups
Voordat een cocker spaniel er uit ziet zoals het hoort, duurt nog wel even! De puppenvacht groeit door tot ca. 9 maanden. Vanaf dat moment zijn sommige delen te plukken zoals de rug en de schouders. Andere delen, zoals hoofd en benen duren vaak langer. dat betekent dat de eigenaar veel moet kammen en borstelen ter voorkoming van veel klitten.
Een ervaren trimster/trimmer zal u hierbij begeleiden en van advies kunnen voorzien.
Natte poten: veel klitten. Hier moet u wel rekening mee houden als u de hond veel laat zwemmen.

Kleuren en vachten
De Engelse Cocker Spaniel komt in veel kleuren voor. Zo zijn er de eenkleurige Cockers (o.a. zwart, rood, bruin, black and tan) en meerkleurige Cockers (o.a. zwart-wit, blauwschimmel, bruin-wit, leverschimmel, en de variaties met tan). Niet alle kleuren hebben een zelfde makkelijke vacht. Zo hebben veel zwarte Cockers een zogenaamde zware vacht: veel haar, soms stug en niet altijd eenvoudig te plukken, vooral de beenbeharing kan enorm zijn. De leverschimmels hebben soms een vacht die naar mate de hond ouder wordt lichter van kleur wordt. Dit komt omdat leverschimmel eigenlijk een verdunning is van blauwschimmel. Zoals zwart vergrijsd, wordt het bruin steeds lichter van kleur. De vacht van de leverschimmel wil nog wel eens dof zijn en moeilijk te plukken, ook ontbreekt het wel eens aan ondervacht waardoor er na het plukken kale plekken ontstaan. Daarnaast komen er leverschimmels voor waarbij er op sommige plekken geen glanzende bovenvacht is maar wat pluizig haar. Voor een trimmer een moeilijke opgaaf om er iets moois van te maken.

Gecastreerde Cocker-vachten
Zodra een Cocker Spaniel wordt gecastreerd (gesteriliseerd) verandert de hormoonhuishouding. Sommige hormonen hebben invloed op de ontwikkeling van de vacht, dus is het vrij logisch dat de vacht van de Cocker ook verandert. De zachtheid verdwijnt, het haar wordt dof, hard, gaat krullen en de verharing stopt. Hierdoor heeft de hond 2x zoveel haar als in de tijd dat de vacht nog wel verhaarde. Na een castratie kan de vacht nog nauwelijks worden geplukt en wordt al snel gekozen om de vacht te scheren of met de effileerschaar te knippen. Omdat er veel meer haar is, gaat de vacht sneller klitten.