secretaris@ecscn.nl

Kleuren

Eén van de meest fascinerende aspecten van de Cocker Spaniel is de grote variatie aan kleuren van de vacht.
Door de diversiteit aan kleuren is er veel belangstelling voor de Cocker Spaniel. Wat de een prachtig vindt, is voor de ander wellicht minder mooi, maar smaken mogen nu eenmaal verschillen.

Hoe zit het nu met de verschillende vachtkleuren? Welke zijn er allemaal mogelijk en wat is “toegestaan”?
Heel vroeger, toen spaniels nog vooral voor de jacht werden gebruikt, was de kleur van weinig belang, behalve in praktische zin. Sommigen hadden voorkeur voor een eenkleurige cocker omdat die beter gecamoufleerd werd, anderen wilden liever een meerkleurige cocker zodat deze duidelijk te onderscheiden was van het te bejagen wild.
Pas toen er hondenshows kwamen werd er meer aandacht besteed aan het uiterlijk van de Cocker, dus ook voor de vachtkleur en eventuele platen of vlekken. In het begin was men ook niet blij met zeldzame kleuren zoals sable en zilvergrijs (zoals bij de Weimaraner). Pups met deze kleur, maar ook met tan, werden in die tijd regelmatig bij de geboorte al geëlimineerd. Men was bang dat er in de voorouders van deze pup geen cocker spaniel maar de genen van een ander ras zat.

Inmiddels is onze kennis over vererving van kleuren vergroot en weten we dat bepaalde kleuren dominant zijn en andere recessief. Hierdoor weten we dat sommige kleuren of aftekeningen generaties verborgen kunnen blijven omdat ze door een dominante kleur verborgen worden gehouden. Pas als twee ouders die beiden drager zijn van de recessieve kleur of aftekening, zullen een aantal van de pups dit vertonen.

In het kort:

Kleuren bij de Engelse Cocker Spaniel
Eenkleur:
Zwart

Rood
Golden
Lever (chocoladebruin)
Black and tan
Lever and tan

Meerkleur:
Zwart –wit
Oranje – wit
Lever – wit
Lemon – wit
Zwart – wit- tan
Lever – wit – tan
Blauwschimmel
Oranjeschimmel
Lemonschimmel
Leverschimmel
Blauwschimmel met tan
Leverschimmel met tan

Ongewenst:
Sable
Sableschimmel
Sableschimmel met tan

Geef een reactie