secretaris@ecscn.nl

Gezondheidsartikelen

Zoals bij de meeste hondenrassen komen er bij de Engelse Cocker Spaniel ook een aantal erfelijke afwijkingen voor. Verder kan een Cocker ook op een andere manier aan gezondheidsproblemen komen. Via onze artikelen (onderaan deze pagina) willen wij u daarover het een en ander vertellen en middels foto’s laten zien.

Waar kunt u op dit moment uw Engelse Cocker Spaniel voor testen?
– Oogafwijkingen door ECVO-oogspecialisten
– PRA: PRCD (DNA test)
– Familiare Nefropathie: FN (DNA test)
– Adult Onset neuropathie: AON (DNA test)
– Heupdysplasie: HD, PennHip-methode of reguliere rontgenfoto’s
– Cardio myopathie: ECG
– BAERtest (doofheid)

Het is de taak van een rasvereniging zoveel mogelijk informatie over het ras te verspreiden. Daar horen ook de gezondheidsuitslagen bij. Niet iedereen is blij als zijn hond iets mankeert, erfelijk of niet. De eigenaar en de hond hebben de ellende en de fokker heeft iets in zijn of haar lijnen wat niet goed is voor het ras. Er zijn fokkers die liever niet willen dat een collega-fokker het weet en gewoon doorgaan met de bloedlijn waarin erfelijke problemen zijn voorgekomen. Nu is het ene probleem het andere niet: er zijn ernstige en minder ernstige ziektes en afwijkingen.

De ECSCN ontvangt niet alle gezondheidsuitslagen van de Raad van Beheer. Zo ontvangt zij wel de gegevens over HD en oogafwijkingen, maar niet de specifieke uitslagen zoals de test met DNAmateriaal voor PRA, AON en FN. Deze dienen fokkers aan ons door te geven zodat wij dit in de database kunnen vermelden.

Op deze pagina’s vind u diverse artikelen die de gezondheid van honden betreft. U bent vrij om deze te copieren, maar graag met bronvermelding.

AIHA
Adult Onset Neuropathie (AN)
Artrose
Canine coronavirus
Cardiomyopathie
Distichiasis
Doofheid
Dry eye
Ectropion
Entropion
ECVO-test
Epilepsie
Familiaire Nefropathie (FN)
Goniodysplasie
Hermafroditisme