secretaris@ecscn.nl

Op een rijtje

A. Eenkleurige Cockers

  • Zwart
  • Lever met bruin pigment
  • Rood met zwart pigment
  • Rood met bruin pigment (ongewoon)
  • Goudkleurig met zwart pigment
  • Goudkleurig met bruin pigment (zeldzaam)

zwart

rood

Lever

Eenkleurige honden hebben soms een witte vlek op de borst. Dit is een geoorloofde vlek. Ook kunnen eenkleurige pups bij de geboorte witte tenen of witte vlekjes op de snoet hebben, maar dit verdwijnt naarmate ze ouder worden.
Genetisch is er wat variatie in de kleur zwart. Een homozygoot zwarte cocker is ravenzwart. Een heterozygoot zwarte Cocker (een zwarte cocker die ook drager is van het gen voor rood, blond, lever of tan) kan een schaduw van deze kleur in de vacht vertonen.
Rode Cockers kunnen het gen voor tan met zich meedragen. Het mag dus geen bezwaar zijn als de vacht van de rug donkerder rood is dan de vacht van de kop en poten.

Eenkleur met Tan
Alle eenkleurige vachten, behalve sable (die heeft zijn eigen typische patroon), kunnen een tan aftekening hebben mits beide ouders drager zijn van dit gen. De volgende variaties zijn mogelijk:

  • Black and tan
  • Liver and tan
  • Rood/Goudkleurig met tan (meestal niet goed te zien)
  • In theorie: zilvergrijs met tan (in verdunde vorm)

Black and tan

Liver and tan

De kleur tan kan variëren van hazelnootkleurig tot stroblond. Tan zit normaal gesproken op de volgende plaatsen: 2 duidelijke spots boven de ogen, aan de zijkant van de voorsnuit, op de kaak, aan de binnenkant van de oren, tussen opperarm en voorborst, op de voorbenen vanaf de tenen tot aan de pols, op de achterbenen vanaf de tenen tot en met de hak en onder de staart. In de standaard staat niets beschreven over de hoeveelheid tan, maar men gaat uit van ca. 10% van de volledige vachtkleur.

B. Meerkleurige Cockers:

1. Schimmel

  • Blauwschimmel
  • Leverschimmel
  • Oranje schimmel (met zwart pigment)
  • Oranje schimmel (met bruin pigment)
  • Lemon schimmel (met zwart pigment)
  • Lemon schimmel (met licht bruin pigment) Dit is de meest recessieve kleur van alle schimmels

blauwschimmel

Leverschimmel

oranjeschimmel

Lemon schimmel

Het schimmelpatroon is het meest dominant verevende patroon bij de meerkleurige cockers. Het lijkt erop dat het gen veel variaties heeft. Sommige schimmels zijn veel zwart (bij de blauwschimmel), lever (bij de leverschimmel), oranje (bij de oranjeschimmel) of lemon (bij de lemonschimmel) in het schimmelpatroon. Anderen juist weer erg weinig. Men noemt het een donkere of lichte schimmel. Over het algemeen is de donkere schimmel dominant over de lichte schimmel.

Het zwart (of lever, oranje of lemon) bevindt zich meestal aan beide zijden van de schedel, bedekt het beide oren en rondom het begin van de staart. Daarnaast kunnen er overal op het lichaam vlekken bestaan: in de nek, op het lijf en de voor- en achterbenen. Waar geen vlekken zijn, zien we het schimmelpatroon. Meestal zien we een voorsnuit met schimmelpatroon wat doorloopt tussen de ogen en over de schedel heen naar de nek. Soms zit er bovenop de achterhoofdsknobbel nog een ronde spot. Het is altijd een verrassing waar de vlekken zich bevinden en hoe groot ze zijn. Alles is mogelijk.
Veel fokkers zien het liefst een hoofd die gelijkzijdig is, maar het komt ook voor dat één kant van het hoofd geen vlek heeft, maar uitsluitend schimmel is. Slechts één oog wordt dan omgeven door de hoofdkleur, het andere oog niet. Ook kan een oor niet volledig bedekt zijn met de hoofdkleur. Daarnaast komt het voor dat beide ogen niet door de hoofdkleur zijn omringd en/of dat beide oren uitsluitend schimmel zijn. Dit is geoorloofd tijdens een showkeuring en er bestaat dus niet zoiets als een miskleur!
De vlekken in de vacht variëren van 10-90% van de hele vacht. Over het algemeen is grote vlekken dominant over kleine vlekken.

Vlekken kunnen door hun ligging een optische illusie bewerkstelligen. Zo kan een bepaalde vlek in de nek het idee geven dat de schouder te steil is. Als het ene been een grote vlek heeft en het andere been niet, dan lijkt het of de hond niet in balans is. Als de rug bedekt wordt door één grote vlek, dan lijkt het of de hond langer is terwijl dit niet het geval hoeft te zijn. Ook als de hond direct achter de elleboog een vlek heeft en daarachter tot aan het eind van de flanken wit is, lijkt de hond ook langer, terwijl dit niet zo hoeft te zijn.

NOTE: De voetzolen van schimmels zijn altijd volledig gepigmenteerd. Dat wil zeggen dat de blauwschimmels zwarte voetzolen hebben, maar ook de oranjeschimmels en lemonschimmel met zwart pigment. De schimmels met bruin pigment hebben volledig bruine voetzolen. De enige uitzondering zijn pasgeboren pups. Deze hebben bij de geboorte een volledige gepigmenteerde rand aan de buitenzijde van de voetzolen. Per dag worden de voetzolen donkerder en zullen rond de 10e dag ook volledig gepigmenteerd zijn. Ook het gehemelte van schimmels is volledig gepigmenteerd.

Schimmel met Tan
Als beide ouderdieren drager zijn van de tanfactor, kunnen nakomelingen van de hierboven genoemde schimmelvarianten behalve het schimmelpatroon ook de tan aftekening hebben. Bij de oranjeschimmel valt het bijna niet op. Bij de lemonschimmel is de intensiteit van de tan-kleur minder, dus in verdunde vorm aanwezig, bijvoorbeeld crèmekleurig.

Blauwschimmel met tan

Leverschimmel met tan


2. Specifieke kleur met wit en ticking

Ticking = hele kleine zwarte, bruine, oranje of lemon vlekjes

  • Zwart & Wit (zwarte ticking). De gepigmenteerd huid is zwart inclusief de neus, rondom de ogen en de mond. De roze delen van de huid zijn besprenkeld met hele kleine zwarte vlekjes waarop weer zwarte haren groeien. Het lijkt op een lichte schimmel, maar dat is het niet. Het verschil zien we op de voetzolen, deze zijn bij deze honden vaak ook zwart en wit/roze gevlekt. Bij een schimmel zijn de voetzolen volledig donker.
  • Lever & Wit ( bruine ticking): altijd met bruine pigmentatie. De gepigmenteerd huid is bruin inclusief de neus, rondom de ogen en de mond. De voetzolen zijn gedeeltelijk bruin en wit/roze.
  • Oranje & Wit (oranje ticking) met zwarte pigmentatie. De gepigmenteerd huid is zwart inclusief de neus, rondom de ogen en de mond. De voetzolen zijn zwart en wit/roze.
  • Oranje & Wit (oranje ticking) met bruine pigmentatie. De gepigmenteerd huid is bruin inclusief de neus, rondom de ogen en de mond. De voetzolen zijn gedeeltelijk bruin en wit/roze.
  • Lemon & Wit (lemon ticking) met zwarte pigmentatie. Net als bij de oranje & Wit met zwarte pigmentatie
  • Lemon & Wit (lemon ticking) met bruine pigmentatie. Net als bij de oranje & Wit met bruine pigmentatie

Pups met het ticking patroon laten dit nog niet zien bij de geboorte. Pas na verloop van een aantal weken zien we het ticking patroon ontstaan. Genetisch gezien is de ticking factor gescheiden van de schimmelfactor of de puur bonte factor. Deze valt er precies tussen in en is recessief met schimmel (welke dominant is over alle kleuren met uitzondering van de eenkleuren), maar dominant over bont.

Zwart wit met ticking

Oranje wit met ticking

Lever wit ticking


Ticking en Tan
Alle Cockers met ticking kunnen de tan aftekening hebben, mits beide ouders drager zijn van dit gen. Bij de oranje en de lemon ticking Cocker is het onduidelijk te zien. Ook nu is de tan van de lemon lichter van kleur (crèmekleurig).

3. Specifieke kleur met wit

  • Zwart & Wit. De huid van de ongepigmenteerde witte gebieden is roze. Soms met heel weinig zwarte spots gepigmenteerde huid. De haren die groeien uit zo’n zwarte spot zijn gewoonlijk wit. Slechts bij hoge uitzondering zien we een zwarte vlekje haar. De neus, de oogranden en lippen zijn zwart. De voetzolen zijn gedeeltelijk zwart en wit/roze.
  • Lever & Wit (altijd met bruine pigmentatie). De ongepigmenteerde wit/roze gebieden van de huid kunnen een paar bruine spotjes hebben. Haren die groeien uit deze bruine spots zijn meestal wit, maar soms zien we een aantal bruine haren bij elkaar. De neus, de oogranden en lippen zijn bruin. De voetzolen zijn gedeeltelijk bruin en wit/roze.
  • Orange & White (met zwarte pigmentatie). Net als bij Zwart & Wit, maar dan met af en toe een klein oranje vlekje.
  • Orange & White (met bruine pigmentatie). De ongepigmenteerde wit/roze gebieden van de huid kunnen een paar bruine spotjes hebben. Haren die groeien uit deze bruine spots zijn meestal wit, maar soms zien we een aantal bruine haren bij elkaar. De neus, de oogranden en lippen zijn bruin. De voetzolen zijn gedeeltelijk bruin en wit/roze.
  • Lemon & White (met zwarte pigmentatie). Net als bij oranje & Wit met zwarte pigmentatie.
  • Lemon & White (met licht bruine pigmentatie). Net als bij oranje & Wit met bruine pigmentatie.

Zwart – wit

Oranje – wit

Lever-wit

Oranje & Wit (zwart/bruin pigment) en Lemon & Wit (zwart/licht bruin pigment) puppies vertonen wat kleurverschillen maar tonen praktisch helemaal wit. In een paar dagen tijd worden de gemarkeerde vlekken dieper en intenser van kleur en zien we het patroon van de vacht.

Bont en Tan
Alle bonte Cockers (dus wit met de kleur zwart, oranje, lever of lemon) kunnen een tan aftekening hebben, mits beide ouders drager zijn van het gen. Bij de Oranje en Wit en Lemon & Wit is het moeilijk te zien. Bij de lemon is de kleur ook verdund tot crèmekleurig. De delen waar de tan zich bevindt zijn of als één geheel of als ticking.

Zwart wit tan

lever wit tan


C.
Wit
Volledig witte Cockers zijn zeer zeldzaam. In feite zijn het Zwart & Wit, Oranje & Wit, Lever & Wit, of Lemon & Wit, maar dan met een paar vlekjes als markering. Het pigment is meestal zwart , maar kan ook bruin of licht bruin zijn. Witte Cockers zijn eerder geneigd doof te zijn, dan de Cockers met meer pigment. Om deze reden wordt het afgeraden om hiermee te fokken.


Overige kleuren

  • Sable, bruine haren met een zwarte punt.
  • Zilvergrijs, zoals de Weimaraner (een sterke verdunning van zwart, is theoretisch mogelijk)
  • Wit met zwart/bruin pigmentatie (behoort tot de meerkleuren)
  • Eenkleur met spots: een rode of zwarte vacht met lichte spotjes alsof er sneeuwvlokken op de vacht zijn blijven plakken. De huid van de eenkleur is donker, maar onder de spotjes is deze roze. Het is geen beschadiging van de huid waar een litteken is ontstaan. Want ook dat geeft vaak een lichtere haarstructuur op de plaats van het litteken.
  • Tiger Striping (Tijgerstepen): dit is geen brindle zoals bij andere rassen. Wel zien we strepen zwart met rood of goudkleurig haar elkaar afwisselen in de hoofdkleur van de vacht. Dit patroon kan zichzelf niet door vererven en is daarom niet herkent als kleur wat men door selectie kan fokken. Het is iets anders dan de tan-factor zoals bijvoorbeeld bij de black and tan. We zien het als een foutje van de natuur.
  • Sableschimmel: doorkruisingen te doen met sable, zwart en oranjeschimmel Cockers is deze kleur ontstaan. Vrijwel alles is weer mogelijk: sable met blauwschimmel, sable met roodschimmel, of een basiskleur met ticking.

sable

Sable blauwschimmel

Sable roodschimmel


Pigmentatie
Pigmentatie kan in verschillende gradaties voorkomen. Vooral bij de lever en leverschimmels zien we dit erg duidelijk met de bruine pigmentatie. Is het bruin heel donker dan spreekt men al snel van een chocoladebruine Cocker, terwijl de lichtere variant meestal lever of leverschimmel wordt genoemd.

Goudkleurige Cockers komen voor in twee variaties: de een heeft zwart pigment, en de ander, heel zeldzaam, heeft lichtbruin pigment.

Oogkleur
In de standaard staat: “donker bruin of bruin, nooit licht, maar in het geval van lever, leverschimmel, en lever & wit, donker hazelnootkleurig in harmonie met de vacht.”
Het is genetisch onmogelijk om een echt donker oog te fokken bij een hond met bruin pigment, vandaar de term hazelnootkleurig. Daarnaast, als we te maken hebben met een verdunde kleur van de vacht, dan zal de kleur van het oog daarin mee gaan.

Geef een reactie