secretaris@ecscn.nl

Droog oog

Keratoconjunctivitis Sicca (KCS) kan worden gedefinieerd als het over kleinere of grotere delen uitdrogen van de cornea of de conjunctiva. Probleem is dat er te weinig tranen aangemaak worden. Als reactie hierop worden er wel meer slijmen geproduceerd, die meestal nogal kleverig zijn. Ze plakken aan de oogleden en ook op de oogbol zelf. De slijmvliezen worden roder en verdikken. Soms zien we ook erge letsels op het hoornvlies. Als de traanproduktie plots daalt, dan is het mogelijk dat de hond meer tekenen van pijn vertoont, bv oogleden toeknijpen. Dan zien we ook vaker letsels in het hoornvlies (ulcers).

   waashoornvlies  troebelhoornvlies  pigmenthoornvlies
Lichte waas en bloedvaten in hoornvlies Uitgebreide troebeling van het hoornvlies Pigmentafzetting in hoornvlies en slijmprop op oogbol

Symptomen
De cornea en de conjunctiva hebben hun normale reflexie verloren en tonen meer een matglanzend aspect.
Het reflexiebeeld is uit elkaar geslagen. Als de daling van traanvochtproductie geleidelijker gebeurt, dan is de pijn meestal minder uitgesproken. In het eindstadium is er bloedvatingroei in het hoornvlies, littekenweefsel en pigmentafzetting. Dit kan uiteindelijk tot blindheid leiden.
Er is meestal een taai slijm die in de ooghoek hangt. Als het al wat langer bezig is gaat de cornea vocht opnemen en gaat “blauw” verkleuren.
De meeste van die honden hebben een droge neusspiegel.

KCShondfoto
Let op het taaie slijm in de ooghoek.

Oorzaak
Droge ogen kunnen verschillende oorzaken hebben.
Ten eerste is het mogelijk dat het probleem aangeboren is, en dat de traanklier ofwel onvoldoende ontwikkeld is, ofwel volledig ontbreekt. Deze aangeboren afwijking noemen we : lacrimal gland hypoplasia.
Ook sommige ziekten kunnen aanleiding geven tot KCS, zoals ziekte van Carré (hondeziekte) en herpes.
Andere oorzaken zijn o.a. chronische oogslijmvliesontsteking en bepaalde toegediende medicatie.

Diagnose
De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klinische symptomen en de verlaagde Shirmer Tear Test (STT). Deze wordt uitgevoerd door een strookje filtreerpapier in het oog te hangen om zo de traanproductie te meten.
Normaal is de afgelezen hoeveelheid tussen 13 en 23 mm bij de hond. Lager dan 9mm/minuut bij de hond wordt sicca genoemd. Desnoods wordt er nadien nog een kleuring van het hoornvlies uitgevoerd om na te gaan of er letsels zijn.

KCScavaliershirmerteartestDe STT wordt uitgevoerd.

Behandeling
Als het gaat om een milde vorm van KCS kunnen we trachten medicamenteus te gaan werken:

– Optimmune Canis, bevat cyclosporine, gaat de traanproductie stimuleren
– Opticorn A/D, bevat vitamine A en D, heeft een voedende rol voor de cornea
– Gloveticol, bevat chlooramfenicol, heeft een anti bacteriele werking
– Kunstmatige tranen gaan het oog vochtig houden

Als het gaat om een erge vorm van KCS gaan we meestal een operatie voorstellen: een ductus parotideus transplantatie.

– Hierbij wordt de afvoergang van een speekselklier, die normaal uitkomt in de mond (de parotideus speekselklier-afvoergang ) losgemaakt en verplaatst naar het onderste slijmvlies van het oog. Dit is een technisch moeilijke operatie omdat het voorkomen van KCS meestal bij kleine rassen is.

De diameter van de ductusparotideus is 1.5 mm. De uitgang van de speekselklier wordt via een onderhuidse tunnel naar de conjunctivale zak van het onderste ooglid gelegd.
Daar wordt die uitgang vastgehecht en gaat de speeksel klier dus zorgen voor een constante bevochtiging van het oog. Het enige nadeel is dat als de hond moet eten het speeksel uit zijn oog loopt.

– De ligging van de ductus parotideus.

liggingductusparotideushondkcs
De gele klier en het gele buisje is de speekselklier met de ductus parotideus eraan vast.

Bron: o.a. dierenkliniek Causus, België