secretaris@ecscn.nl

Entropion

entropiontekeningEntropion is een afwijking waarbij de oogleden naar binnen omkrullen. Het gevolg hiervan is dat de haren die op de buitenkant van de oogleden liggen nu de oogbol irriteren. In ernstige gevallen kan dit tot perforatie van de oogbol en blijvende blindheid leiden. De aandoening kan in principe bij iedere diersoort voorkomen, maar we zien het vaker bij de hond en kat.

Oorzaken
Meestal is de oorzaak een “aanlegfoutje”; de oogleden zijn niet helemaal normaal gevormd. Deze vorm is aangeboren en geeft vaak al op jonge leeftijd klachten. Dit is in veel gevallen een erfelijk probleem, in de fokkerij moet hiermee terdege rekening gehouden worden. Een andere vorm ontstaat na langdurige, onbehandelde ontstekingen van het oog. Door het voortdurend dichtknijpen van het oog kan ook entropion ontstaan. Deze vorm verdwijnt niet altijd als de ontsteking genezen is.

Voorkomen
Bij sommige rassen komt entropion als erfelijke afwijking voor. Zo ook bij de Engelse Cocker Spaniel. Fokkers proberen door een ander fokbeleid het probleem terug te dringen. Ieder jaar laten zij hun fokhonden een oogonderzoek ondergaan. Hier wordt gekeken naar een groot aantal erfelijke oogafwijkingen. Indien de hond vrij is mag met de hond worden gefokt.

eerste0snedeentropionBehandeling
Lichte vormen van entropion kunnen behandeld worden met een vette oogzalf. Deze “smeert” de oogharen waardoor deze minder irriteren. Het eigenlijke probleem wordt hiermee natuurlijk niet opgelost. Willen we het eigenlijke probleem aanpakken dan moet met een operatie de oogleden weer in de juiste stand worden gebracht. Bij deze operatie wordt aan de buitenkant een klein wigje vel uit het ooglid weggehaald en hecht men deze wond met heel fijn hechtmateriaal. Hoewel het een kleine ingreep is moet hij wel onder algehele verdoving plaatsvinden. Enerzijds omdat de oogleden nogal gevoelig zijn, anderzijds omdat de patient absoluut stil moet liggen. Als er andere problemen aan het entropion ten grondslag hebben gelegen (chronische ontstekingen b.v.) dan moeten deze tegelijkertijd worden aangepakt.

Vooruitzichten
De vooruitzichten na operatie zijn heel goed; de oogleden sluiten weer normaal aan en het hoornvlies kan zich herstellen. Voor de patient gaat letterlijk een wereld open; eindelijk weer goed zien zónder pijn.

Clumberentropion
Entropion en letsel in het hoornvlies bij Clumber Spaniel pup

met dank aan: www.oog-dierenarts.be/oogziekten/oogleden/entropion_hond.htm