secretaris@ecscn.nl

Swab-afname dag DCM

OP 28 januari 2023 is er de mogelijkheid DNA-materiaal van je hond af te laten nemen. Met dit materiaal wil Luc van der Wal onderzoeken of er een erfelijke vorm van DCM is. Hij is samen met een andere onderzoeker, die verbonden is aan de Universiteit van Utrecht, op zoek naar een mutatie. Als deze gevonden wordt is de basis gelegd om een DNA-test te ontwikkelen.
Hiervoor heeft hij wangslijmvlies (DNA materiaal afgenomen middels wangslijmvlies) nodig van zoveel mogelijk Engelse Cockers.
De ECSCN heeft aangeboden hiervoor een dag beschikbaar te stellen zodat zoveel mogelijk cockers kunnen komen. Bij voldoende belangstelling is er ook een mogelijkheid zo’n dag te organiseren in het Noorden van het land.
De eventuele uitslagen worden uitsluitend gedeeld met de eigenaren, niet met de ECSCN. Het verzoek van het bestuur is dan ook om verkregen uitslagen door te geven aan de club zodat wij dit ook kunnen opslaan in de database.

Locatie:
Dogcenter Sierrade
Stoofweg 60
Noordwelle

Nadat je je hebt opgegeven ontvang je op een later tijdstip de exacte tijd dat je met je hond verwacht wordt.

Naast een mogelijk erfelijke vorm van DCM (iets wat nog steeds niet duidelijk is) is er ook nog DCM die veroorzaakt wordt door een gebrek aan taurine. Het voeren van graanvrije brokken wordt daarom ten zeerste afgeraden. Ook een langdurig dieet op veel sperziebonen wordt afgeraden (peulvruchten onttrekken taurine aan het lichaam waardoor DCM ontstaat).